Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2014 13:27 - Празника Свети Валентин
Автор: dennavliubenite Категория: История   
Прочетен: 2799 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 25.01.2014 13:46


 Свети Валентин е неподвижен празник и международен празник
image
 
Смята се, денят на "Свети Валентин" съществува вече в продължение на повече от 16 века, но празниците на любовта са известни, от още по-ранни времена - от времето на древните езически култури. Например римляните в средата на февруари, празнували фестивал на еротиката, наречена Луперкалия, в чест на богинята на любовта - Juno Februata.
Празника има и конкретен "виновник" - християнския свещеник Валентин. Тази история датира от около 269г., по онова време Римската Империя управлявал императорът Клавдий II. Воюваща римска армия имала остър недостиг на войници за военни кампании, капитанът е бил убеден, че основният враг на неговите "наполеонски" планове - браковете, защото женат легионер мисли много по-малко за славата на империята от това, как да нахрани семейството си. И, за да запази в свойте войници войнствения дух, императорът издаде указ за забрана на легионерите да се женят.
image
Войниците обаче, започнали да се влюбват не по-малко и от преди. И за щастие се е намерил един човек, който непоколебим от императорският гняв, започнал тайно да се жени легионерите с техните любимите жени. Този човек е бил един свещеник на име Валентин от римският град Терни (Valentine of Terni). Очевидно, той е бил истински романтик, защото любимото му развлечение е било да помага за помиряването на скарани съпрузи, да пише любовни писма и да подарява по искане на легионерите цветя на обектите на тяхната страст.

Ясно е, че след като научил за това императорът, той решил да прекрати неговата "престъпна дейност". Валентин бил осъден на смърт. Трагедията на ситуацията още е и във факта, че Свети Валентин се влюбил в дъщерята на своя тъмничар. В деня преди изпълнението на смърното наказание свещеникът написал прощално писмо до тази девойка, в което той говори за любовта си, и го е подписал: "Вашият Свети Валентин". Писмото било прочетено вече след като той е бил екзекутиран.
Впоследствие, като християнски мъченик, който страда заради своята вяра, Свети Валентин е бил канонизиран от Католическата църква. И през 496г римският Папа Геласиус (подарък за свети валентин) обяви 14 февруари като Денят на Свети Валентин.
От 1969 г., в резултата на реформата на поклонението, Свети Валентин е бил заличен от литургичният календар на Католическата църква (заедно с други римски светци, информация за живота на които е противоречива и ненадеждна). Между другото, и до 1969 година църквата не подкрепяла традицията за празнуване на този ден.
Така или иначе, но, както изглежда, именно от тогава е започнала традицията в деня на "Свети Валентин" да се пишат любовни послания или любовни писма, така наречените "валентинки". Също в този празник хората обичат да организират сватба и да се венчават. Смята се, че това ще бъде ключът към вечната любов.
В Западна Европа, "Свети Валентин" започнал широко да се празнува през 13-ти век, в САЩ - от 1777г.

image
Традицията да се подаряват подаръци на този ден ставала все по-силна с всяка изминала година, а за някои се превърна в доста успешен бизнес. Например, в началото на миналия век, при американците е било прието да си изпращат на своите булки марципани, които били доста скъпи.
В Япония традицията да се подарява на този ден нещо сладко дойде с подаръка на една голяма компания за производство на шоколад. Там започнали да празнуват Свети Валентин през 30-те години и все още шоколадът остава най-популярният подарък. Между другото, там денят на "Свети Валентин" малко напомня на "8 март за мъже", тъй като японските мъже може би дори получават повече подаръци от жените: аксесоари като бръсначи, лосион, портфейл и така нататък.
В същото време при страстните французи на Свети Валентин е прието да се подаряват бижута, а в романтичната Дания хората изпращат едни на други сушени бели цветя.
Във Великобритания, неомъжените момичета ставам на 14-ти февруари преди изгрев слънце, застават до прозореца и се заглеждат в минаващите мъже. Според легендата, първият мъж който видят, е техният човек.
Но има някои страни в света, които особено се отличават в празнуването на Деня на Свети Валентин. Това са особено Саудитска Арабия, която е единствената страна в света, където този празник ... е официално забранени даже под заплахата на наказание с тежки глоби.

image

И Русия е имала свой празник на влюбените, обаче той не се е отбелязвал през зимата, а в началото на лятото. Той е бил свързан с легендарната любовна история на Петър и Феврония и е посветен на Kupala - езически славянски бог, син на Перун.    



Гласувай:
15



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dennavliubenite
Категория: История
Прочетен: 10705
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031